Montaż konstrukcji stalowych
Niejeden przedsiębiorca zastanawia się jak przebiega montaż konstrukcji stalowych. Sprawdźmy, jak to wygląda krok po kroku.
2021-10-07, 17:36

Montaż konstrukcji stalowych – co warto wiedzieć

Montaż konstrukcji stalowych nie należy do najprostszych procesów. Dodatkowo trzeba na taki projekt dostać odpowiednie pozwolenia, dlatego może to również trochę potrwać. Wielu przedsiębiorców zastanawia się więc jak w miarę szybko i tanio wybudować halę. Sprawdźmy jak taki proces przebiega.

Montaż konstrukcji stalowych krok po kroku

Zanim odbędzie się montaż konstrukcji stalowych, musi powstać najpierw ich projekt. Taki proces od początku do końca przeprowadzać powinna profesjonalna firma. Stworzy ona dokładny projekt, który będzie odpowiadał specyfice branży klienta. Projekt hali różni się bowiem zależnie od tego, co będzie w niej przechowywane, lub też wytwarzane. Na montaż konstrukcji stalowych potrzebne jest oczywiście pozwolenie. Po załatwieniu koniecznych dokumentów można już przejść do montażu. Na początku należy wyrównać teren, na którym zostanie zamontowana konstrukcja. W kolejnym kroku wnosi się elementy nośne konstrukcji, przy halach często stosuje się szkielety prętowe, na których umieszcza się kratownice dachowe. W późniejszym etapie dodaje się do konstrukcji tak zwane profile wzmacniające.

Wykończenie

Wykończenie to ostatni krok przy budowie hali. Na gotowym szkielecie montuje się wtedy płyty lub kasety, które wypełnia się materiałem izolacyjnym.

Montaż konstrukcji stalowych

Gaj- Stal